Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Piet Philipsen, centrummanager Wijchen
"Duurzaam én zakelijk gaan prima samen"

In een onopvallend hoekje van de Markt staat een man een elektriciteitskastje open te maken. Hij checkt de kabels, kijkt eens kritisch naar de schakelaars en zet er resoluut eentje om. Zo. De kerstverlichting gaat aan.

Door Marieke van Middelkoop

Aan het werk is Piet Philipsen, centrummanager Wijchen. In deze feestmaand is hij druk bezig met de aankleding van het winkelcentrum en met de organisatie van decemberactiviteiten als het Kerstsprookjesfestijn. Piet: “Het centrummanagement Wijchen probeert het jaar rond aandacht te hebben voor duurzaamheid. Tijdens de feestperiode doen we dat natuurlijk ook. Zo is alle  feestverlichting die je op straat ziet van led-lampjes. De afgelopen jaren hebben we alle gloeilampen door led vervangen.”

Sprookjesachtig

Dat kostte het centrummanagement ongeveer 100.000 euro. Een groot bedrag, vindt ook Piet. “Maar op de lange termijn loont het. Een gloeilamp heeft drieduizend branduren, een led doet het dertigduizend uur. Je stroomverbruik gaat met maar liefst 75 procent omlaag. Duurzaam én zakelijk kan tegenwoordig prima samengaan.” Het winkelcentrum ziet er sprookjesachtig uit met al die lampjes. Alleen al in de bomen hangen er 125.000, vertelt Piet. “We laten ze trouwens niet dag en nacht branden. Als het begint te schemeren gaan ze aan. Om elf uur ‘s avonds springen ze automatisch uit.”

Fanatiek

De ondernemers in het centrum van Wijchen zijn op verschillende manieren bezig met duurzaamheid. De één wat actiever dan de ander (Piet: “De manager van de HEMA is écht fanatiek”), maar allemaal dragen ze bij. Zo is er extra aandacht voor afvalscheiding tijdens evenementen. Piet: “We stappen bijvoorbeeld ook af van de kartonnen reclameborden langs de weg en gaan over op digitale borden. We kunnen niet langer lukraak maar wat doen.”

Bewust

Een boodschap die de laatste jaren steeds meer wordt gesteund in Wijchen. Zo werd Wijchen Schaatst vrijdag 14 december feestelijk geopend. Niet met het gebruikelijke vuurwerk en dat was een bewuste keus van de organisatie, zegt Piet. “De voorgaande jaren zeiden sommige bezoekers al: moet dat nu nog, met vuurwerk? Het geeft herrie, kruitdampen en veel rommel. Ook de ondernemers wilden het anders.” Dat is nu gebeurd met een bijzondere lasershow.

Het treintje dat tijdens het Kerstsprookjesfestijn rijdt, is tegenwoordig elektrisch. In plaats van het diesel-aggregaat voor de ijsbaan prikt de organisatie in op een groen stroompunt van de gemeente. En de drankjes worden geschonken in recyclebare bekers. Duurzaam, zakelijk én feestelijk.

Duurzame tip of vraag voor het centrummanagement? Mail naar cmw@wijchenis.nl

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven