Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Jordy Houkes
“Ruim je tuin vooral níet op in de herfst”

Voor het huis staat een zelfgemaakt bijenhotel, van zeker een meter breed. In de achtertuin hangen nog vijf kleinere versies hiervan, naast een mussen-nestkast en een vleermuiskast. In de hoek van de tuin een vijvertje en in alle perken hoog opgeschoten inheemse planten. Het is duidelijk: Wijchenaar Jordy Houkes (31) levert een flinke bijdrage aan de lokale biodiversiteit.

Tekst & foto: Marieke van Middelkoop

Jordy is 24 uur per dag ecoloog. Tijdens zijn werk voor een adviesbureau, maar ook als hij thuiskomt in zijn huis in Wijchen. Met daarachter een tuin waar hij tot nu toe al 850 verschillende soorten (zoals insecten) heeft geteld. Best knap, voor een vrij bescheiden voor- en achtertuin van in totaal 65m2. Maar Jordy heeft deze zo ingericht dat het een waar walhalla is geworden voor bijen, vlinders en alles wat kruipt en vliegt. “Onze tuin is een soort stapsteen geworden tussen de groenstrook door de wijk Kerkeveld en de ecologische verbindingszone lang de zuidkant daarvan. Diverse soorten zien het als een tussenhalte. Ik merk het ook meteen als het openbare groen gemaaid is: dan zitten hier ineens véél meer insecten.”

Rommeltuin

Jordy vindt dat tuinen van inwoners erg belangrijk zijn voor biodiversiteit, en daarmee dus een betere leefomgeving. In een gevarieerde tuin leven meer insecten, en dat is weer goed voor de hele voedselketen. “Het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf iets te doen: begin met een paar tegels eruit te gooien en zet er wat planten in. Of hang een insectenhotel op. Tuinieren hoeft trouwens helemaal niet veel tijd te kosten: een ‘rommeltuin’ is eigenlijk het beste voor de meeste soorten. Ruim je tuin daarom vooral níet op in de herfst, dan overwinteren insecten en ook dieren als egels op de planten en onder de blaadjes.”

Normaler

Jordy hoopt dat duurzaamheid (waaronder dus biodiversiteit) steeds ‘normaler’ wordt, zowel voor inwoners van Wijchen, als voor bedrijven en overheid. Vanuit zijn eigen werk heeft hij natuurlijk veel kennis van zaken, maar hij merkt dat dat -logisch ook- lang niet voor iedereen geldt. “Zo zijn er vaak allerlei regelingen die helemaal niet bekend zijn. Denk aan subsidie van het waterschap voor het loskoppelen van je regenpijp. Dan komt regenwater niet in het riool, maar in je tuin. Of subsidies voor groene daken: hartstikke interessant als je net een nieuw dak op je huis of schuur laat leggen. Echt de moeite om je er eens in te verdiepen.”

Tips van Jordy

  • Bijenhotel aanschaffen? Hang ze op een zonnige plek, let op de kwaliteit en kijk naar keurmerk Nederland Zoemt.
  • Kijk ook eens op de Facebookpagina ‘Natuur in Wijchen’. Hier lees je bijvoorbeeld over een sprinkhanensoort die alléén in Wijchen voorkomt.
  • Voer de vogels in je tuin. Het helpt ze echt om dat alle seizoenen te doen.

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven