Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Jeanny Evers en Yvette Akkermans
“Samen kom je een stap verder”

Duurzaam leven en wonen: dat kan op veel verschillende manieren. Wat er allemaal mogelijk is wordt duidelijk op het Samen Duurzaam in Wijchen event op zondagmiddag 26 mei. Ons groene gezicht sprak twee van de organisatoren: Jeanny Evers en Yvette Akkermans.

Tekst en beeld: Marieke van Middelkoop

Duurzaam, dat gaat toch over plantjes en energie? Goed én fout. Jeanny en Yvette weten intussen als geen ander dat duurzaam leven een stuk verder gaat dan een regenton in je tuin en groene stroom. “Daarom is er op 26 mei allerlei informatie te vinden over al die andere duurzame onderwerpen: niet alleen energie en groen, maar ook vervoer, wonen en je sociale omgeving.”

Brede blik

Duurzaam samenleven: Yvette en Jeanny zijn er ook in hun dagelijkse werk mee bezig. Zo is Jeanny actief voor welzijnsorganisatie MeerVoormekaar. Daar werken onder andere vrijwillige woonadviseurs. Die bekijken bij (vooral) ouderen hoe hun huis aangepast kan worden op veiligheid en comfort. Jeanny: “Zij zijn sinds kort ook opgeleid als energie-adviseurs en checken bij hun rondje in huis meteen wat er mogelijk is qua isolatie bijvoorbeeld.” Daarnaast krijgen de adviseurs een kijkje in iemands leefomgeving: zijn er bijvoorbeeld goede contacten met de buren? Is er behoefte aan meer hulp? Jeanny: “Zo’n brede blik vind ik belangrijk, ieder mens heeft duurzame contacten nodig. Die visie nemen we mee bij het organiseren van 26 mei: breed kijken naar duurzaamheid dus.”

Samenredzaamheid

Yvette doet het woord namens Wijchen= (Centrum Management Wijchen). Ook zij heeft -mede door haar vele vrijwilligerswerk in de regio- een ‘sociale bril’ op als het gaat om duurzaamheid. En dat neemt ze mee bij de organisatie van Samen Duurzaam in Wijchen. “Het woord ‘samenredzaamheid’ vind ik heel belangrijk. Die term past ook heel goed bij duurzaam leven. Samen kom je een stap verder. Het mooiste zou zijn als alle bezoekers van 26 mei met een brede glimlach naar huis gaan, terwijl ze zich ervan bewust zijn dat duurzaamheid altijd aanwezig is in je leven. Dat je in je eigen omgeving, hoe klein ook, samen het verschil kan maken.”

Meer info & het programma: https://www.wijchenis.nl/samen-duurzaam-in-wijchen

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven