Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Iwan van Bronkhorst
“Het is niet zo anders dan een ‘normale’ auto”

Niet meer van deze tijd, vond Wijchenaar Iwan van Bronkhorst: op de keuzelijst voor leaseauto’s bij zijn werkgever stond geen elektrische auto. Iwan zorgde dat dat veranderde. Intussen rijden zijn baas én meerdere collega’s ook elektrisch. “Het grappige is: duurzaamheid is niet eens mijn eerste motivatie.”

Tekst: Marieke van Middelkoop

Iwan van Bronkhorst woont met zijn (jonge) gezin in Wijchen. Meerdere dagen per week rijdt hij op en neer naar zijn werk in Amersfoort. Tachtig kilometer enkele reis. Dat is prima te doen met zijn elektrische auto. Daarmee laat Iwan meteen zien dat het vooroordeel ‘elektrische auto’s komen niet ver’ niet klopt. “Tegenwoordig al helemaal niet meer. Toen ik drie jaar geleden overstapte op elektrisch rijden waren er nog niet zoveel type’s die het ritje op en neer naar Amersfoort aankonden. Maar tegenwoordig hebben veel meer automerken een elektrische auto met een flinke actieradius. De komende jaren komen er zelfs auto’s bij die wel vier-, vijfhonderd kilometer redden voordat je ze aan de laadpaal hoeft te leggen.”

Plannen

Zo’n laadpaal heeft Iwan trouwens thuis voor de deur. En bij veel tankstations zijn tegenwoordig zogeheten snel-laders. Zomaar stranden zal dus niet snel gebeuren. Iwan: “Ja, sommige ritjes moet je wat meer plannen. Maar je houdt ook altijd rekening met hoeveel benzine er nog in je tank zit en waar je kan tanken: in die zin is het niet zo anders dan een ‘normale’ auto.”

Snufjes

Even terug naar de reden waarom Iwan koos voor elektrisch. Natuurlijk, het is beter voor het milieu, iets dat hij alleen maar kan toejuichen. “Maar eigenlijk komt het vooral door mijn voorliefde voor nieuwe technische snufjes. Geweldig interessant vond ik het drie jaar geleden, zo’n elektrische auto. Daar komt bij dat ik per maand maar ongeveer 50 euro aan de 4% bijtelling kwijt ben voor deze leaseauto. Tja…. Ik snap trouwens goed dat het een stuk lastiger is om privé elektrisch te gaan rijden: de aanschafprijs is nog steeds hoog en tweedehands goede elektrische auto’s heb je bijna niet. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel: ik verwacht dat dit in de toekomst echt betaalbaarder wordt voor iedereen.”

Tip

Nog een laatste tip van Iwan aan gemeente Wijchen: “Ik zie ook in onze gemeente steeds meer elektrische auto’s rijden, maar nog erg weinig openbare laadpalen, bijvoorbeeld in het centrum. Die mogen er intussen echt wel bijkomen.”

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven