Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Ietie Bijl
“Daar rende ik over straat met die zware kliko”

Heel blij is ze met de extra ophaaldienst van de gft-container, in de zomer. Ietie Bijl uit Hernen heeft door haar grote tuin een hoop groenafval. En afval scheiden; dat hoort er gewoon bij voor haar.

Door Marieke van Middelkoop

Gras maaien, planten en struiken snoeien en twee keer per jaar de laurierhaag bijwerken. Dat levert behoorlijk wat groenafval op. Voor Ietie is de proef van gemeente Wijchen een uitkomst: in juni, juli en augustus wordt de gft-container elke week geleegd. “Maar dan nog is ‘ie soms bomvol hoor. Ik stap altijd vanaf een klein muurtje in de kliko om ‘m goed aan te stampen, zodat er meer bij kan.” Haar man kijkt dan hoofdschuddend toe. Het levert soms zulke zware kliko’s op dat de vuilnismannen hem niet kunnen legen. Ietie: “Eén keer kwam ik daar net op tijd achter en ben ik nog achter ze aan gegaan. Daar rende ik over straat met die zware kliko. Gelukkig wilden ze ‘m alsnog legen nadat ik er ter plekke iets uit gehaald had. De zweetdruppeltjes op m’n neus hoor.”

Plastic

Stank of maden? Daar heeft ze nauwelijks last van. Het scheelt dat Ietie bijna geen etensresten weggooit: alles gaat op of komt bij haar kippen en paarden terecht. “Ik heb wel veel plastic afval. Tjonge, wat verpakken ze in de supermarkten toch belachelijk veel in overbodig plastic. Ik wilde maar dat het nooit uitgevonden was.” Ze geeft meteen een tip: “Hang de plastic afvalzak tijdelijk in je papierkliko om ‘m te bewaren. Dat scheelt ook weer luchtjes.”

‘Sorry mevrouw’

Ietie is door haar achtergrond als voormalig volleybaltrainster (voor zo’n beetje de hele regio) een bekend gezicht. Dat heeft soms zijn voordelen. Zo herkent ze ook de hangjongeren bij het wijkcentrum in Hernen, die volgens Ietie regelmatig hun afval op het pleintje daar gooien. “‘Kom jongens, waarom laat je dat nou liggen’, vraag ik dan. En na een ‘sorry mevrouw’ ruimen ze het dan gewoon op. Misschien maakt het toch indruk als de trainster het zegt, haha.”

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven