Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Henny van Lent-Polman
"Groen kan zo ontzettend leuk zijn"

“We vergeten het wel eens, maar groen is het échte duurzaam voor mij.” Voor Henny van Lent-Polmanvan Tuincentrum Lepona is het duidelijk: alles begint bij groen. En wat haar betreft moet je dat gewoon doen. Helemaal niet zo moeilijk.

Tuincentrum Lepona ligt er kleurrijk bij op een herfstmiddag in oktober. Overal herfstbloeiers en groenblijvende planten, bomen en struiken. Henny en haar familie zitten al dertig jaar in het ‘groenvak’ en dat doen ze met veel liefde, overtuiging en kennis. In het tuincentrum worden niet alleen planten en bomen verkocht: je kan er ook terecht voor advies.

Wateropslag

Dat advies geven gebeurt steeds meer, vertelt Henny. “Veel te droge zomer of enorme hoosbuien: tuinieren wordt er niet makkelijker op.” Ze maakt zich zorgen over de gevolgen van het veranderende klimaat. “Ik ben veel onderweg naar klanten. En langs de wegen zie ik dan dat planten en struiken zijn doodgegaan, dat er op veel plekken toch weer flink gesnoeid of gekapt wordt. Terwijl duurzaamheid voor mij begint bij groen. Tekort aan water, of juist een teveel, kun je voor een groot deel oplossen met planten en bomen. Weet je hoeveel water een boom opneemt en vasthoudt? En een plant? Dat is een helemaal natuurlijke wateropslag!”

Keus

Kost ook nog eens een stuk minder dan allerlei slimme technieken van steen en staal, vindt Henny. Wat haar betreft komt er overal veel meer groen bij. En dat kun je al heel simpel doen als inwoner, legt ze uit. “Planten hoeven helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Er is zoveel keus, laat je eens goed adviseren. Over welke planten het beste bij de grondsoort van jouw tuin of op jouw balkon passen, bijvoorbeeld. Als we allemaal meer groen neerzetten, kom je een heel eind met het oplossen van de waterproblemen.”

Samenwerken

Henny roept wel eens dat ze een lokale Partij voor de Planten wil oprichten. “Ik vind dat we veel beter kunnen samenwerken in onze regio, als het om water en groen gaat. Er zijn zoveel mensen met verstand van zaken: binnen de overheid, bij bedrijven, maar ook inwoners zelf hebben vaak veel kennis. Als we elkaar nou eens vaker opzoeken. Ik denk dat veel mensen best iets willen doen, maar gewoon nog niet zo goed weten hoe. En groen kan zo ontzettend leuk zijn! Laten we daar eerst eens iets aan doen.”

Tuintips

  • Check je grond: is die te nat of te droog? Laat je adviseren over wat nodig is.
  • Tegels eruit, plantjes of gras erin. Dat kan ook prima in de herfst.
  • Denk eens aan een regenton. Je hebt ‘m al voor een paar tientjes.
  • Graaf een ‘infiltratiekoffer’ in bij een boom. Die houdt het water vast in droge tijden.
  • Zorg voor genoeg zuurstof in de bodem. Bijvoorbeeld door over je gras te lopen met plankjes met spijkers erin onder je voeten. De plankjes maak je makkelijk zelf. Werkt echt!

Door: Marieke van Middelkoop

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven