Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

Hanny Albers
"Niets werkt zo goed als groene zeep"

Door Marieke van Middelkoop

De lente staat voor de deur. Tijd om overal eens goed de bezem door te halen, letterlijk en figuurlijk. Dat wisten ze vroeger al, toen er nog een serieuze Grote Schoonmaak werd gehouden. Hoe dat gedaan werd, is op het gebied van duurzaamheid nog steeds een voorbeeld. Inwoonster Hanny Albers (78) vertelt: over zuinig zijn op je spullen en het wonder van groene zeep.

Gepoetst wordt er nog steeds in huize Albers. Hoewel niet meer zo fanatiek als vroeger, met de echt ‘Grote Schoonmaak’. Hanny: “Toen waren we een stuk jonger, dan kon je fysiek ook meer aan hé. Dan sleepte je de matrassen naar buiten, om ze op twee stoelen te laten luchten. De gordijnen in de was, alle meubels naar buiten, de dekens uit de ramen… Daarna deed je alle ramen, deuren en vloeren met een sopje.”

Uit de pot

Dat sopje is het stokpaardje van Hanny: dat moet van groene zeep zijn. Met een beetje soda erin. Toen, maar ook nu nog steeds. “Groene zeep uit de pot, en dan flink opkloppen. Kijk, ik heb de klopper nog steeds, die vind je tegenwoordig ook haast niet meer.” Maar is dat niet vreselijk ouderwets? “Nee, hoor, in al mijn jaren ben ik niets tegen gekomen dat zo goed schoonmaakt. Natuurlijk, al die tegenwoordige flessen schoonmaakmiddel ruiken heus wel lekker. Maar het werkt tóch niet zo goed. En er zitten allerlei toevoegingen in, niet zo best voor het milieu. Groene zeep is een natuurproduct, veel beter dus.”

Zuinig

Hanny is wel blij dat er intussen moderne hulpmiddelen bij zijn gekomen. “Een goeie stofzuiger bijvoorbeeld, daar kan je echt niet zonder.” Maar verder leven zij en haar man zoals ze dat al jaren doen. Met een houtkachel in de keuken waar altijd een fluitketel met warm water op staat. Voorraadbussen die al dertig jaar meegaan, een emaillen broodtrommel en een onverwoestbaar koffiezetapparaat. Zuinig zijn op je spullen: heel normaal.

De krokussen staan in de tuin, achter het huis is de man van Hanny aan het klussen. Voorjaarskriebels. “Wil je nog koffie?”

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven