Dit zijn onze groene gezichten

Lees hieronder de inspirerende groene verhalen van inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Deze verhalen laten zien dat groener leven op veel manieren kan en niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Laat je inspireren! Schrijf je verhaal en doe mee.

De heer Braun
"Verminder je gasverbruik."

Wij wonen dicht bij het centrum direct aan het Wijchens meer in de wijk Diepvoorde.
Mijn vrouw is echt groen, dus geen grind- of excessief betegelde tuin – wel attractief voor egel, kamsalamander en Co, maar dat is een ander verhaal. Ik zelf ben meer met ecologie en duurzaamheid bezig. Ik wil hier over mijn activiteiten vertellen om de diverse voetafdrukken (CO2, resourcen gebruik (energie, water)) klein te houden of te verkleinen, de kosten te drukken en comfort te verhogen.

Waarom vergroen ik?

Als voorbeeld voor anderen?  Nee, natuurlijk niet! Om de planeet te sparen? Ook. Om mijn budget te ontlasten? Zeker! Misschien is het een en ander van mijn ervaringen aanleiding voor anderen om ook zo te ‘vergroenen’. Als een van de nieuwe EnergieCoaches van de gemeente kan ik binnenkort een bescheiden bijdrage leveren

Wat heb ik gedaan?

Ons gasverbruik in het stookseizoen 2018/2019 was 750 m³ (voor CV ongeveer 640 m³ en voor warm water ongeveer 110 m³). Hetzelfde type huizen (10 met vergelijkbare gezinssamenstelling – dezelfde postcode) in de directe omgeving heeft een gemiddeld gasverbruik van 1650 m³ (mijn schatting).

 • Kamertemperatuur gemiddeld 19 °C (nachtverlaging van ca. 2 °C)
 • Kierdichting verbeterd
 • Mechanische ventilatie alleen als de CO2 concentratie te hoog wordt
 • Grotere radiatoren, cv is waterzijdig ingeregeld
 • HR++ beglazing (Ug =1,0) – gemeentesubsidie!
 • December 2018: na-isolatie van ca. 20 m² lege spouwmuur (10 cm) – geschatte besparing: 100 – 120 m³ gas

Resultaat: Max. 45 °C aanvoer / 33 °C retour – hoger rendement, gelijkmatige temperaturen en minder tocht.

Ons elektra gebruik is ca. 2900 kWh. Sinds juli 2015 met 9 panelen op jaarbasis zoveel elektrische energie dat we nog maximaal 100 kWh netto per jaar hoeven in te kopen.

 • Door slim te schakelen is het “sluipverbruik”, ondanks een uitbreiding in het aantal apparaten, vrijwel constant gebleven (80 W)
 • De diepvrieskast A+ in onverwarmde! berging en de nieuwe koelkast A++ verbruiken samen 250 kWh (was 650 kWh!)
 • Elektrisch koken nu deels op inductie, minder dan 5 liter warmwater? = elektrisch
 • Sinds 2017 ca. 120 kWh minder verbruik door een A-label pomp voor de vloerverwarming. Een slimme pompschakelaar bespaart verder ca. 80 kWh
 • Verlichting is nu doorgaand LED
 • Een aantal zonnedelen op de ARCUS via de ECL leveren ook een bijdrage aan duurzame opwekking van stroom en de CO2-reductie.

Financieel loont het ook. Aan het einde van mijn vergroeningstraject was er nog een gesprek met Lette Advies (energiecoach). Er was nog maar maximaal 20% aan energiebesparing te halen en met mijn huidig energielabel B was ik op dat moment (nog) tevreden. Mijn huidige HR-ketel is 18 jaar oud, met de behaalde resultaten overweeg ik compleet gasloos te gaan. Ik weet niet wat de gemeente aan plannen per wijk ontwikkelt, over twee jaar weten we misschien meer, maar waarschijnlijk heb ik dan al een warmtepomp.

Ons watergebruik is met ongeveer 45 m³ (40 liter p.p/dag) – o.a. door de spaardouchekop en kortere douchetijden, de regentonnen en de toiletspoeling deels met regenwater – maar een derde van het gemiddelde gebruik in Nederland.

Lees ook andere inspirerende verhalen

Terug naar boven