Duurzaam wijchen? Zo doen we dat!

Afval

‘Afval bestaat niet.’ Het klinkt misschien gek maar het is echt waar. Afval is een grondstof voor nieuwe producten. Als we afval goed scheiden, houden we zo min mogelijk restafval over. Plastic+, gft en papier kunnen we hergebruiken. Dat is goed voor het milieu. En omdat wij dit gratis bij je ophalen, is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Veel mensen scheiden hun afval al goed. Natuurlijk kan het altijd beter. Daarom heeft Dar een handig lijstje gemaakt dat je kunt gebruiken. Kijk op de website van Dar voor meer informatie.

Energiebesparing

Wist je dat je thuis heel eenvoudig energie kunt besparen? Dit scheelt je tientallen tot honderden euro’s per jaar! Denk bijvoorbeeld aan led-verlichting of isoleer je huis. Zet de verwarming een graad lager en doe een dikkere trui en sloffen aan. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het loket Duurzaam Wonen Plus helpt je graag om te kijken waar je kunt besparen. De medewerkers van het loket kunnen je ook meer vertellen over subsidieregelingen. Dit is ook interessant voor ondernemers. Kijk op de website van het loket Duurzaam Wonen Plus voor meer informatie.

Duurzame energie

Zon, wind, water, bodemwarmte en biomassa. Het zijn de energiebronnen van de toekomst. Ze zijn duurzaam omdat ze niet opraken. Je kunt hier zelf een bijdrage aan leveren door te kiezen voor groene energie en/of groen gas. Voor het financieren van de energiemaatregelen kun je gebruik maken van de Toekomstbestendig Wonen Lening (eerder was dit de Duurzaamheidslening) van de gemeente Wijchen. Bekijk ook de duurzame initiatieven in de gemeente Wijchen.

Water

Water is van levensbelang. We kunnen niet zonder. We hebben water nodig om te leven en voor het verbouwen van ons voedsel. Maar ook om te koken, douchen en wassen. Hierdoor ontstaat afvalwater dat via het riool wordt afgevoerd. Door de veranderingen in het klimaat is goed omgaan met water steeds belangrijker. Zomers zijn droger en warmer en als het regent, regent het steeds vaker heel hard. Samen kunnen we de overlast aanpakken! Kijk op http://www.vitens.nl/ en op http://www.waterschaprivierenland.nl/ voor meer informatie over water. Op de website www.hohohoosbui.nl van het Waterschap Rivierenland vind je meer informatie over de subsidie die je met je buren kunt aanvragen als je samen aan de slag gaat met het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Meer informatie over het riool vind je op http://www.riool.info/.

Bodem

De bodem in de gemeente Wijchen is op de meeste plekken schoon en dat willen we graag zo houden. Daarom houden we de kwaliteit van de bodem goed in de gaten. We laten onderzoek doen als we vermoeden dat de bodem verontreinigd is. Als het nodig is laten we de grond schoonmaken of weghalen. Soms dekken we de verontreinigde bodem af met isolerend materiaal. Bij het bouwen van woningen komt grond vrij. Deze grond mag alleen verplaatst worden naar locaties met dezelfde bodemkwaliteit of naar plekken met een lagere bodemkwaliteit. Zo zorgen we ervoor dat de bodem schoon blijft en zelfs nog weer schoner wordt. Op de website van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) vind je meer informatie over bodembescherming, bodemonderzoek en bodemverontreiniging.

Externe veiligheid

In de gemeente Wijchen is het prettig wonen in een groene omgeving. Het is goed om te weten dat op de achtergrond altijd risico’s aanwezig zijn. Je woont misschien in de buurt van een LPG tankstation, vlak bij een rivier, het spoor, de snelweg of er staat een propaantank bij jou in de buurt. Als er een ongeluk gebeurt of brand uitbreekt is er bijvoorbeeld kans op explosies. Om ervoor te zorgen dat de risico’s voor jou en het milieu zo laag mogelijk zijn, worden alle risicosituaties in kaart gebracht en plekken gecontroleerd. Op http://www.risicokaart.nl/ lees je welke risico’s in jouw omgeving zijn. Op de website http://www.risicowijzergelderlandzuid.nl/ lees je wat je moet doen als bij jou in de buurt een explosie plaatsvindt of een grote brand uitbreekt. Heb je je mobiel al ingesteld voor NL-alert? Dan krijg je een bericht als er een noodsituatie in je omgeving is. Kijk voor meer informatie op http://www.nl-alert.nl/. Ken je risico’s en weet wat je moet doen als het nodig is!

Natuur en landschap

Het landschap in de gemeente Wijchen is heel afwisselend. Het gaat van hooggelegen zandige gronden naar laaggelegen kleigronden. Dit zorgt voor veel variatie in vochtigheid en voedselrijkdom. Allerlei dieren en planten kunnen daarin leven. Een das heeft zijn burcht bijvoorbeeld graag hoog en droog maar de vochtige graslanden bieden veel voedsel. Niet alleen natuurgebieden zijn geschikt voor allerlei dieren en planten. Ook in je eigen tuin kun je bijdragen aan de natuur. Met de juiste beplanting en onderhoud lok je dieren naar de tuin. Op de website van de IVN natuur educatie vind je meer informatie. Wil je meer weten over de natuur in je omgeving? Bekijk dan deze websites: www.glk.nl, www.boswachtersblog.nl/rivierengebied/, natuurenmilieuwijchen.nl/nmwij ,vogelwerkgroepnijmegen.nl/ of http://www.bestuivers.nl/.

Terug naar boven